2016. 10. 05.

Vízvezeték szerelés,dugulás elhárítás

Vízszerelő kell az alacsony víznyomás megoldásához

Nem kell belenyugodni, ha a ház egyes helyiségeiben, emeleti fürdőszobában a szükségesnél sokkal kisebb a víznyomás. Érdemes vízszerelőt hívni, aki a teljes rendszer átvizsgálásával meg fogja találni a probléma forrását.

Sokan éveken át megadóan tűrik, hogy a ház emeleti helyiségeiben, vagy melléképület fürdőszobájában nagyon kicsi legyen a víznyomás. Elviselik az alig csordogáló csapot, a nehezen lehúzható vécét, mert úgy gondolják, hogy nincs egyszerű megoldás a problémára. Talán így vásárolták a házat, s nem is gondolnak arra, hogy a hibát ki is lehetne javítani,

Használtan vásárolt lakás, ház esetében ez a probléma elég gyakran előfordul. Az új tulajdonos nem tudja, nem is tudhatja, hogy az építés óta eltelt évek során milyen átalakítások történtek. A szerelvények ingatlanon belüli kialakításáról legtöbb esetben semmilyen dokumentáció nincs. A tulajdonos egy darabig emlékszik arra, hogy melyik csövet merre vezette vagy hova, miket épített be, de ha a ház gazdát cserél, akkor ez a tudás is elvész. A túl kicsi víznyomás problémája több okra is visszavezethető. A legvalószínűbb ok, hogy alulméretezték a fogyasztási igényeket. Egyes vízvételi helyekhez, emeleti fürdőszobához a szükségesnél sokkal kisebb átmérőjű csöveket szereltek. Ezen a problémás csőszakaszok cseréjével lehet segíteni. Probléma lehet a hibás kialakítás. Az indokolatlan kanyarok, szűkítések, elágazások mind csökkenti az elérhető víznyomást. Lehet, hogy ezek közül sok megszüntethető, kiváltható egyszerűbb vonalú csövekkel, mert az elágazások egy részére már nincs szükség. A mai hálózat sok esetben az évtizedekkel ezelőtti igények alapján kialakult képet mutatja akkor is, ha közben megszüntettek, vagy áthelyeztek vízvételi helyeket. Az egyszerűsítés nem mindig jár falbontással és nagy munkákkal, viszont jelentős haszna lehet. Nagyobb problémát jelent, ha az egész ingatlan ellátása alulméretezett. Nem mindig van lehetőség arra, hogy a gerinchálózattól bevezető fő csöveket nagyobb kapacitásúra cseréljük. A gerinchez közeli, például földszinti helyekre ilyenkor bőségesen jut még víz, de az emeletre már nem mindig megy fel a nyomás. Ha nincs mód a teljes csőhálózat fejlesztésére, akkor a megoldás egy átmeneti tartály és egy szivattyú lehet. Ez egy alapos tervezést igénylő, nagyobb átalakítás, de nélküle valószínűleg nem lehet a szükséges nagyobb víznyomást biztosítani az ingatlanon. Végül számolni kell azzal is, hogy a kapacitások megfelelőek, de egyszerűen egy elfeledett szelep valahol félig zárt állapotban maradt és ez csökkenti a víznyomást. Ha a hálózat megfelelőnek látszik, nincs baj a bejövő kapacitással, akkor érdemes végig követni a víz útját a problémás szakaszig, hogy nincs-e valahol egy olyan szelep beépítve, melyről évek óta nem is tudnak a lakók.

„Semmi kétség Sanya a segítség”

 

Vízvezeték szerelés, dugulás elhárítás, fűtésszerelés 06 20 491 5089

© Duguláselhárítás Gödöllő 2015–2024, Minden jog fenntartva!
Készítette: Harcsa Sándor