2016. 12. 28.

A mosógép is okozhat dugulást

Dugulást okozhat a legjobb mosógép is, tudta?

Bármilyen jó és korszerű is egy mosógép, néha akkora galibát tudnak okozni, hogy szakembert kell hívni a dugulás elhárításához. Kezdjük csak azzal, hon Önnél hova folyik a mosógépből a szennyvíz? A régi fürdőszobákban nincs erre kialakított külön csatlakozó. A mosógép lefolyócsövét legtöbben a fürdőkádba vezetik. Csak kevés lakásban van ettől eltérő, jobb megoldás. A mosógép csöve bevezethető a vécécsészébe (ha közel van), vagy – főleg régebbi típusú házakban – a padlóösszefolyóba.

A fürdőszobai padlóösszefolyó régebben is főleg azokban a lakásokban volt hasznos, ahol használtak mosógépet (a hatvanas években azért ez nem volt még mindenhol általános). A mosás akkoriban elég locsogós tevékenységnek számított. A keverőtárcsás mosógépek vizét vödrökbe, lavórba öntötték, vagy közvetlenül a padlón kialakított lefolyóba engedték le. Sok ilyen lefolyó maradt meg a mai napig, ezek jól használhatók az automata gépekhez is. Aki a mosógép vizét a fürdőkádba engedi, jól látja, hogy mennyi mindent hoz magával a mosólé. Nem csak piszkos víz folyik ki a gépből. Ahogy a mosógép mozgatja, rázza a ruhákat, azokból szövetszálak, bolyhok, szöszök válnak ki. Ennek a piszoknak egy részét megfogja a mosógép szűrője, de nem az őszeset.

A mosógép alsó részén található szűrőnek elsősorban az a célja, hogy a szilárd anyagokat megfogja. A leszakadó gomb, az inggel együtt a gépbe dobott mandzsettagomb jó eséllyel fennakad ezen a szűrőn. A szöszök azonban nem, azok mennek a lefolyóba.  A fürdőkádba kerülő ruhaszöszök pontosan úgy viselkednek, mint a hajszálak. Sőt, még intenzívebb a hatás, mert sűrűbb és nagyobb mennyiségű anyag érkezik egyszerre a kádba. Adott esetben mellé csatlakoznak a kimosott papír zsebkendők is és az egyéb szemétdarabok, amiket használójuk a ruhában felejt. Ami ezek közül kisebb méretű, az a szűrőn átjut, de a szifonban lerakódik. A mosógép által hozott szennyeződések nagyon gyorsan el tudják tömíteni a mosógép szagelzáró szifonját. Ráadásul mindezt úgy, hogy ezt nem is látjuk, mit hoz a víz. Fürdés közben látjuk, kontrollálhatjuk, hogy milyen szennyeződések kerülnek bele a kád vizébe, így a lefolyóba. Azt viszont többnyire nem látjuk, hogy a mosógép mit öblít ki, hiszen nem állunk ott végig a gép mellett munka közben. Kis odafigyeléssel ez a probléma is könnyen elkerülhető. A legjobb megoldás, ha a mosógépnek külön kivezetőt készíttetünk, így nem kell a fürdőkádba vezetni a kivezető csövét. Ha erre nincs megoldás, akkor érdemes egy egyszerű szűrőt tenni a fürdőkádba mosáskor, hogy az fogja fel a mosógépből érkező szilárd szennyeződéseket. A fürdőkád lefolyójába illeszthető szűrő a szennyvizet átengedi, de minden szilárd anyagot megfog. Mosás után ezt ki kell tisztítani. Használata sokakban undort kelt ugyan, de még mindig sokkal jobb ennek a tisztításával bajlódni hetente néhány alkalommal, mint szétszedni az összes szerelvényt és a makacs dugulás keletkezési helyét kutatni a szakemberrel.

 „Semmi kétség Sanya a segítség”

 

Dugulás elhárítás 06 20 491 5089

© Duguláselhárítás Gödöllő 2015–2024, Minden jog fenntartva!
Készítette: Harcsa Sándor